WAT IS ORGAANDONATIE?

Transplantatie van organen is een medische behandeling waarbij een ziek orgaan wordt vervangen door een gezond orgaan afkomstig van een donor. Naast organen zoals nieren, lever, pancreas, longen en hart kunnen ook weefsels zoals hoornvlies, huid en hartkleppen alsook bot getransplanteerd worden.

orgaandonatie

Mensen die in aanmerking komen voor orgaandonatie zijn in de meeste gevallen hersendood. Hersendode donoren zijn dood verklaard op basis van de inactiviteit van de hersenen, terwijl door kunstmatige beademing het bloed blijft circuleren en de organen intact worden gehouden. In uitzonderlijke gevallen kunnen organen gedoneerd worden van iemand die niet hersendood is, maar overleed aan een hartstilstand.

De transplantatiegeneeskunde kan men beschouwen als één van de succesverhalen van de moderne geneeskunde. Er ging heel wat onderzoek aan vooraf en het was wachten op de ontdekking van de medicatie die afstoting onderdrukt. Sinds de jaren 1970 is orgaantransplantatie een vrij routineuze, veilige en meestal succesvolle ingreep.