Getuigenissen

Je kan perfect verder leven met één nier.

Toen een jonge man van 18 jaar aan de dialyse moest, twijfelde zijn vader geen seconde om zich als donor aan te bieden. " Ik ben blij dat ik dit voor mijn zoon heb kunnen doen".

De zoon was 8 jaar toen zijn nieren begonnen te haperen. Hij leed aan een aandoening die de filters van zijn nieren aantastte. De ziekte bleef onder controle door bloeddrukverlagers, maar in 2013 was zijn nierwerking dramatisch verslecht. De jongen moest voortaan aan de dialyse en werd op de wachtlijst voor een niertransplantatie gezet. De vader was echter onmiddellijk bereid een nier af te staan. Hij doorliep alle tests en bleek geschikt als donor. Het allerlaatste gesprek met de chirurg was een koude douche. Het zou een klassieke operatie worden, met een behoorlijk grote snede van aan de buik tot aan de rug. Hij had geen zin om 3 maanden thuis te zitten dus deed hij wat opzoekwerk en kwam tot de vaststelling dat het ook met een kijkoperatie kon. Toen de dag was aangebroken gingen vader en zoon beurtelings onder het mes in aanpalende operatiezalen. Toen ik ontwaakte, zei de zoon, voelde dat nog niet onmiddellijk als een nieuwe start. Ik moest nog herstellen en het duurde een paar dagen voor de nieuwe nier begon te werken.Toen ik eindelijk kon plassen was iedereen dolblij.

De vader was enthousiast over de opvang in het ziekenhuis en de betrokkenheid van het volledige team. De ingreep was goed meegevallen en na 4 weken kon hij terug aan het werk.Twijfels heeft hij nooit gehad : je kan perfect leven met één nier. Hij sport terug en leeft nog gezonder dan voordien. De zoon geniet intussen van zijn herwonnen vrijheid. Hij neemt stipt twee keer per dag zijn medicatie maar dat is maar een kleine prijs in vergelijking met de dialyse.

 

Wordt u ooit ook geconfronteerd met een vergelijkbare situatie : neem contact op met de gespecialiseerde ziekenhuizen.